søndag den 2. august 2009

Slem ide?

Onde tunger vil vide, at NASA i sin tid, efter adskillige vittige overskrifter omkring problemer med at det nyligt opsendte Hubble-rumteleskops nærsynethed, lovede sig selv aldrig mere at have et projektnavn, som rimede på "Trouble". For navne er ikke bare ligegyldige etiketter - de kan hurtigt gå hen og vække følelser.

Det er der mange, som har set, og jeg bloggede tilbage i 2007 under titlen "Nomen est omen" om, hvordan man tit ser, at et manglede indhold forsøges skjult under et navn, som signalerer det modsatte - f.eks. hørte man en overgang mange klager over for megen topstyring i Dansk Folkeparti - men det har partiledelsen da vist fået sat en stopper for ... man hører i hvertfald ikke så meget til det mere.

For godt et år siden ømmede jeg mig under titlen "Sikkerheds-bjørne-tjeneste" højlydt over, at vores digitale signatur var blevet for besværlig at bruge. Siden er der kommet ny foged på godset, hvilket som så oftest varsler nye tider - det kunne være godt, men det er med meget blandede følelser, at jeg nu erfarer, at man vil kalde den nye måde at lave virtuelle underskrifter på for "Nem-ID". Hmm. Hvordan var det nu lige med navne med værdimæssigt indhold?

Der er ingen tvivl om, at den nuværende signatur-løsning ved flere lejligheder har været udfordret af, at nogle folk tilsyneladende ikke formåede at opbevare de kritiske dele af løsningen på passende betryggende vis - i hvertfald hvis man skal tro på, hvad der står i aviserne - og derfor tyder alt på, at den nye løsning bliver baseret på, at dette i stedet lagres centralt (og forhåbentligt mere betryggende). Godt nok bliver dette skjult bag noget to-faktor, engangskodeord røg-og-spejle, men faktum er, at det kun bliver den lille asiat, der flytter bits inderst inde i centralens computer, som vil kende "vores" kodeord.

Er man konspirationsteorestisk disponeret, så kan man sikkert få en masse fornøjelse ud af, at løsningen på denne måde centraliseres - det vil jeg lade andre om. Jeg vil bare nøjes med at konstatere, at lægger man alle æggene i en kurv, så skal man godt nok holde tungen lige i munden, - for går det først galt, så går det rigtigt meget galt. Se bare vores Dankort-system (som i parantes bemærket er rigtig dejlig ting) - det går jo nærmest regelmæssigt ned omkring indeklemte helligdage og ferier - og det er da ikke længere siden end sidste måned, at jeg oplevede frusterede folk stå og bande foran impotente kontantautomater.

Hmm. Er det i øvrigt ikke de samme folk, som vi nu betror den nye digitale signatur? Gad vide, hvad der kommer til at ske omkring indlevering af selvangivelsen næste år? Måske er Nem-ID en slem ide?

Ingen kommentarer: