mandag den 4. maj 2009

Konform eller kompatibel?

Spørgsmålet i overskriften bliver stillet i en blog, hvor forfatteren har kigget på understøttelse af ODF formatet for regneark i forskellige implementationer af standarden ("Update on ODF Spreadsheet Interoperability"). Grunden til spørgmålet er, at det er lykkedes Microsoft med SP2 til MicroSoft Office 2007 at lave en implementation af ODF i Excel, som dels overholder standarden til punkt og prikke, og som samtdig er fuldkommen ubrugelig:

Excel kan efter opdateringen ikke længere læse ODF-filer skrevet af andre end den præcis samme version af Excel på fornuftig vis (Excel vil ignorere formlerne, og i stedet kun læse værdierne fra sidste genberegning - og et regneark uden formler er der ikke meget ved).

På samme vis, så vælger Excel efter opdateringen at skrive formlerne i et andet namespace end det sædvanlige, og derfor vil andre implementationer ikke kunne læse formler i regneark gemt i Excel 2007 SP2 varianten af ODF.

Formatet er heller ikke kompatibelt med det hidtige plugin til Office til at læse/skrive i ODF format (se f.eks. denne pressemeddelse fra Microsoft selv om dette plugin).

Den kattelem, som Microsoft her tilsyneladende er smuttet igennem, skulle være, at man i den nuværende version af ODF-standarden ikke har fået specificeret formatet for formler i regneark (og det er sandt for dyden ikke ligefrem heldigt), så reelt kan man finde på sit eget format for formler og stadig kalde det for ODF. Ironisk er det, at det format, som nu er blevet defacto standarden i ODF, faktisk i vid udstrækning baserer sig på Excels eget format for angivelse af formler (og samtidig er der tegn på, at kommende versioner af ODF-formatet vil prøve at adressere denne mangel i standarden).

Jeg sidder her og har en følelse af deja-vu... var der ikke noget med en næsten fuldkommen, men ikke helt kompatibel version af Java engang? Hvem var det nu, som stod bag den?

Ingen kommentarer: