mandag den 8. oktober 2007

Brændviddeforkortning ved intern fokus

Hvis du er fotonørd, så kender du helt sikkert brændvidden på alle dine linser. Men vidste du, at brændvidden på dine linser måske kun gælder ved fokusering på uendeligt?

Det gjorde jeg faktisk ikke, men den er god nok. Der er en formel for optik, som siger, at man kan fokusere tættere på ved enten at øge afstanden imellem filmplanen og linsen - eller ved at reducerer brændvidden (det første holder indtil en afstand på 4 x brændvidden, idet afstanden imellem linsen og filmplanet herefter vil forøges mere end afstanden imellem linsen og det som skal i fokus - i dette punkt danner man i øvrigt en projektion i 1:1 forstørrelse).

Hvis man har en linse med intern fokus, betyder det, at frontelementet ikke ændrer placering i forhold til filmplanet (linsen har altid samme længde). Men det betyder på den anden side, at linsen for at kunne fokusere, må reducere brændvidden.

I Nikons "bogstavskode" hedder linser med intern fokus noget med IF, og hvis man tager en linse som f.eks. AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED, så realiserer den en 1:1 forstørrelse på ca. 31 cm afstand. En 105mm linse burde have en 1:1 forstørrelse på 42 cm afstand, og vi kan derfor udlede at brændvidden på den afstand er reduceret til ca. 78mm.

Brændvidde reduktionen er med andre ord prisen for at have intern fokus.

Der er flere udemærkede kilder, men den jeg fandt mest nyttig, var Ricardo Pollini's Introduction to close-up photography.

Ingen kommentarer: