søndag den 16. august 2009

Knibergs checkliste v2.0

Hvis man interesserer sig for Scrum i særdeleshed, eller "bare" for agile metoder i almindelighed, så bør man holde godt øje med, hvad svenskeren Henrik Kniberg går og laver. Der er ingen store armsving og ingen lange videnskabelige artikler, men derimod en stille og nærmest uhyggelig evne til at skære igennem og fokusere på det væsentlige.

For nylig kom så version 2.0 af hans Scrum checklist, og det er interessant læsning.

Det interessante er ikke så meget, hvad han skriver, for det burde der efterhånden være enighed om. Jeg er også overbevist om, at flere af de projektledere/scrummastere/agilistiske evangelister (vælg selv om du føler dig ramt!), som jeg har fået lov at opleve i praksis, med stor overbevisning vil hævde, at deres (sic!) team har fuld plade (og der er endda enkelte, som helt sikkert også vil sørge for at teamet ikke kommer i tvivl om, at de bør mene det samme...). Næh, det interessante er mere, hvad Henrik med sin checkliste lægger vægt på - og hvordan det matcher med de punkter, hvor alle involverede samstemmende klart kan svare "JA!", og hvor svaret i stedet mere bliver et eftertænksomt, forbeholdent og måske smålunkent "tja'eh ... jow ... jaeh".

Hvad siger den gode Henrik så? For det første, at der er tre ting, som er vigtigere end alt andet - ja, faktisk så vigtige, at har man dem på plads, så vil han mene, at man ikke behøver at bekymre sig om resten:
  1. Der leveres velafprøvet og køreklar software mindst en gang om måneden.
  2. Softwaren hjælper med at løse de vigtigste forretningsproblemer.
  3. Processen justeres og forbedres løbende.

Derefter lister han en række forhold, som er centrale for velfungerende scrum, og det er (i resume):

  1. Veldefineret Product Owner og en god Product Backlog
  2. Sprint planlægges og har en god Sprint Backlog
  3. Sprints er timebox'et
  4. Teamet sidder sammen, og der er "Scrum" for hele teamet en gang hver dag
  5. God definition af Done
  6. Demo og Retrospective efter sprintet

"Hvad...", tænker nogle måske, "hvor er burndown-chart, fast længde standups på faste tidspunkter, cross-functional teams og scrummasteren henne?" Well, de er der, men det er ting, som Henrik mener, at man kan eksperimentere med, hvis bare ovenstående er på plads. Ja, du læste rigtigt: Product Owner er vigtigere end Scrum Master ... og sidstnævnte er endda optionel.

Hvorfor er det så, at man tit ser, at man netop starter med den mere formelle ceremoni (som f.eks. det, som jeg just nævnte under "Hvad...?"-delen), og tilsyneladende tænker, at det med f.eks. at have en veldefineret og beslutningsdygtig Product Owner (aka. business focus) og Product Backlog (aka. langsigtet plan over, hvad der er vigtigst) er mindre vigtigt, og (måske) kan komme senere? Ja, jeg spørger bare?

Men løb nu selv Henriks checkliste igennem, hvis du er i berøring med Scrum. Og gør det endelig med procesforbedrings-brillerne på - for det er ikke en konkurrence om at være bedst - det handler om at blive bedre!

Ingen kommentarer: