Der er kommet en blog, som lover at snakke om databaseteknologi og innovation. Det lyder lovende, selvom det indtil videre hovedsageligt har været en platform at promovere et nystartet firma, hvis eksistensberettigelse er at de vil implementere en kolonnebaseret database (column database).
Jeg holder nu øje med den, for når man samler visionære og velformulerede folk, så vil der ofte falde noget af, som man kan blive klogere af. For mig var det da også her, at jeg første gang hørte begrebet "kolonnebaserede databaser".
Og hvad er en kolonnebaseret database? Egentlig er det i udgangspunktet meget simpelt: det er almindeligt for databasesystemer at lagre tuplerne i en relation som fortløbende rækker i en tabel - en kolonnebaseret database derimod vil lagre attributterne hver for sig i hver sin tabel, og så genskabe tuplerne ved attributterne i en tupel alle har samme position i de respektive tabeller.
Den første iagttagelse man kan gøre sig, er at det ikke ligefrem er noget stort. Hvordan man fysisk organiserer sin storagestruktur er vel en implementationsdetajle, som ingen databruger i princippet bør bekymre sig om, på linje med f.eks. indekser og matrialiserede views - og alle eksisterende relationelle databaser ville da også kunne tilbyde kolonnebaseret storagestruktur uden at skulle ændre funktionalitet udadtil.
Interessant er det alligevel, fordi der i hvertfald i teorien, burde være nogle solide performancegevinster at hente i en række almindelige brugsmønstre. Det ser umiddelbart ud til, at gevinsterne er størst for databaser, hvor læsninger er meget mere hyppige end opdateringer (hvad dels er tilfældet for mange databaser, men selv i opdateringstunge databaser er der ofte relativt statiske hjørner af schemaet).
I praksis så har tabeller en tendens til at knobskyde voldsomt over tid (og jo større datamængderne er, jo mere modstand er der imod at refaktorere, så der er ofte tale om en ond spiral...). Men for at føje spot til skade, så er der folk som insisterer på at skrive select * from ... i andet end ad hoc queries - og de burde indkaldes til en kammeratlig samtale med kodepolitiet, og i gentagelsestilfælde fratages deres kodelicens! Ydermere så ser man ofte mapningsværktøjer (f.eks. ORM-værktøjer), som insisterer på altid at læse hele tuplen.
Imod tåbelige brugere eller værktøjer, er kolonnebaserede databaser også magtesløse, men de kan give en umiddelbar gevinst ved dels, at man under dannelse af udtrækket (join og restriktion), og dels i realiseringen af selve resultatet (selektionen) ikke behøver at læse fulde records indeholdende alle felterne i hver tupel, men kan nøjes med at læse de attributter, som er relevante. Det er tilsvarende en queryoptimization, hvor man nøjes med at læse i indekses, hvis man kan finde et som indeholder alle de ønskede felter, i stedet for at læse i tabellen - også selvom den orden som indekset implicerer ikke er relevant.
En anden oplagt fordel med at opdele i kolonner er, at hver tabel har sit eget simple domæne, og at der derfor er væsentlig mindre spredning i værdierne. Indholdet lader sig derfor nemmere komprimere, og med læsehastigheden på eksterne lagringsmedier som en flaskehals, så vil det kunne være en fordel (der er langt mindre spredning i f.eks. folks efternavne end der i en fuld adresse).
Hvis man ydermere kan antage noget som orden i ens domæne eller såmænd bare i det typiske brugsmønster, så kan man sortere data efter dette. Dette vil give langt større muligheder for komprimering - i stedet for at liste alle som hedder "Nielsen" enkeltvist, så kan man nøjes med notere sig, hvor mange der er af dem, hvis man har data sorteret efter efternavn. Selv hvis man først sorterer efter by og derefter efter efternavn, så vil der stadig være mange med samme efternavn i hver by.
På den anden side, så vil kendte implementationer af relationelle databaser i dag allerede støtte flere typiske brugsmønstre med f.eks. indekser og matrialiserede views. Den store fordel ved at være kolonnebaseret vil muligvis kunne høstes ved, at man kan afvikle sine queries direkte på de komprimerede data, så man helt undgår overheadet med at skulle dekomprimere førend resultatet skal realiseres. At kunne arbejde direkte på komprimerede data kan også medføre mere effektiv håndtering af queries, f.eks. fordi at en cache af komprimerede data kan indholde større mængde af data end en tilsvarende for ukomprimerede data.
Så - for at summere op - selvom kolonnebaserede databaser ikke ved første øjekast ser ud til at være noget stort, så sker der interessante ting ved at dreje ens synsvinkel på lagringen af data 90 grader. Specielt i betragtning af, hvor ofte query-optimering i praksis går ud på at eliminere full tablescans...
2 kommentarer:
Ja, nu er jeg langt fra databaseekspert, men er der ikke et stort minus: hvis man organiserer data efter kolonner i stedet for efter rækker må det vel typisk føre til, at man skal røre langt flere pages (måske endda en page pr kolonne i stedet for en page i alt hvis man er uheldig)?
Godt set!
Der er helt oplagt brugsmønstre, hvor det at vende tabellerne 90 grader, er en rigtig dårlig ide. I situationen med få rækker med bredt indhold, som du skitserer, vil det som udgangspunkt være en rigtig ringe ide - med mindre at man kan hente det ind på, at det bliver meget nemmere at finde omtalte række(r)...
Jeg ser ikke kolonnebasering som en golden hammer (når man læser den linkede blog, så kunne kan godt forledes til tro, at andre mener dette...), men som et interessant nyt værktøj til vores værktøjskasse.
Send en kommentar