tirsdag den 27. oktober 2009

Om kontorer

Prøv at læse ComputerWorld i dag - de har en artikel med titlen "Sådan indretter du det bedste it-kontor" (nej, ingen præcise links, for det kan danske dagblade ikke lide) - man skal godt nok igennem de første par sider for at komme igennem de fleste almindeligheder, men så kommer der også et par fine pointer.

En pointe er, at store kontorer gør det nemt at finde sammen for at samarbejde. Forudsat selvfølgelig, at man kan finde ud af at samarbejde i forvejen, for ellers begynder man bare at gå hinanden på nerverne, og i værste fald udarter der sig en "tyssekultur" (hvor er det dog et fedt ord!). Det er sandt - jeg har siddet i store kontorer, hvor vi kunne sidde hele projektet, og være os selv, sammen, og det var rigtigt godt. Men jeg har også siddet i kontorlandskab, hvor vi var adskillige projektet fordelt over flere forskellige afdelinger, og det var en pest.

En anden pointe er, at der ikke kun er brug for samarbejde, men også brug for plads til individuelt arbejde. Ja, tak! Her er man knapt så klar i spyttet, og svinger sig højest op til at mumle noget om plads til hjemmearbejdspladser. Det er efter min mening ikke godt nok - hjemmearbejde er efter min mening ikke ideelt; både fordi, at det er et skråplan at invitere arbejdet alt for permanent indenfor, der hvor man helst skulle have en helle - men også fordi at det simpelthen er for upraktisk. Ja, bevares, ikke et eneste ondt ord herfra om den fleksibilitet, som hjemmearbejdspladser giver - tvært imod - det er bare ikke løsningen på behovet for rum til individualitet. Der må kunne laves noget, som er bedre, og gerne noget, som man kan føle er ens eget, på samme måde, som kontorstolen og bordet er det i storrummet. Jeg tror snildt at en gruppe af mennesker vil kunne dele sådan et sted, bare det ikke bliver alt for mange.

En tredje pointe er, at der er behov for "projektrum" - det er ikke helt klart, om det skal tages bogstaveligt, og forstås som en ekstra lokale til projektet (hvilket absolut giver mening), eller om det mere er et spørgsmål om projektet også skal kunne rummes. Vigtigt er det i hvert fald med vægplads til alt hvad projektet behøver - opslagstavler, grafer, plakater, oversigter og fælles bøger: alt det, som ofte bliver ofret i storrummene for at få stoppet de sidste par personer ind, og for at lave plads til store vinduer med dagslys. Forstå det dog: vi har brug for vægplads! ... og det inkluderer også pladsen umiddelbart foran væggen - der kan ikke lige stå et skrivebord eller sidde en ekstra person med ryggen til; og heller ikke selvom han er ekstern konsulent, og kun er der tre dage om ugen.

Så storrumskontorer - ja, tak, for det er på mange måder en genial ide - men husk at der stadig skal være plads til at være individuel ... og aldrig på bekostning af vægpladsen og rummet til spontane møder (ellers samles vi på gangen eller foran kaffeautomaten - eller endnu værre, holder helt op med at mødes!).

Ingen kommentarer: