onsdag den 27. januar 2010

Trælst

Prøv at forstille jer følelsen af, at være en dreng på otte, som lige har fået overbevist sine forældre om, at man er blevet for stor til sin cykel. Så bruger man tid på at besøge forskellige cykelhandlere, og endelig finder man en drøm af en ny cykel: sort med røde flammer, 7 gear og nav-dynamo. Og selvom den er dyr, så er det den, som bliver købt ... og selvfølgelig får man den med hjem med det samme.

Der går så to dage, hvor man kan sole sig i den opmærksomhed, som en ny cykel giver blandt skolebørn i den alder, men da man tredje dag kommer ud fra sidste time for at tage sin cykel op til SFO, så er den der ikke. Væk. Borte. Stjålet!

Det skete for den store af mine drenge i dag. Trælst.

søndag den 24. januar 2010

Avisoverskrifter og graffiti

Hvad har graffiti og avisoverskrifter til fælles? En hel del, i hvert fald rent sprogligt, for begge dele har reduceres sproget, ja nærmest kogt det ind til den pure essens. Det betyder også, at det engang imellem bliver utilsigtet tænkevækkende.

Tag f.eks. denne overskrift, som jeg læste over skulderen på en med-passager i bussen den anden dag:

Ubegrundet frygt er farlig

Hmm.

Bortset fra, at der sikkert tænkes på angst, så er der udtryk for en interessant selvmodsigelse - for hvis ubegrundet angst er farlig, så er den vel ikke ubegrundet? Eller er det måske angsten for angsten, som er velbegrundet?

Uden alle omstændigheder, så er det næppe nogen nyhed, at angst fortærer sjæle (...og det var så den anden underhåndsreference til Fassbinder - nu skal jeg nok holde!).

Jeg lovede vist også noget graffiti - her er lidt fra tunnellen under vejen, hvor jeg står på rutebilen:

Jeg kommer til at smile hver gang, at jeg går forbi, for jeg kommer til at tænke på trolden Detritus fra DiscWorld, der jo som bekendt gør karriere i Ankh-Morpork City Watch - og på hans "piecemaker", som er et ombygget belejringsvåben, som Detritus bruger som et overdimensioneret armbrøst.

Eller hvad med den her, taget samme sted fra:

hvor til man kun kan tilføje: "...og alle andre voldelige intolerante!".

Hov, ventligeetøjeblik! :-)

mandag den 11. januar 2010

Statsautoriserede dummebøder

En af de ting, som sker i disse dage, er at vores stat begynder at opkræve almindelige bankrenter for det mellemværende, som vi som borgere og skatteydere måtte have med den. Første gang at jeg hørte om det, synes jeg nok, at det lød ... lad os sige "interessant", men jo mere jeg tænker over det, jo mere betænkelig bliver jeg.

Misforstå mig ikke, jeg kommer ikke til at græde en eneste tåre over, at folk, som bevidst har udnyttet reglerne, nu ikke længere har den mulighed (eller i det mindste ikke længere bliver belønnet for det). Det gælder både dem, som bevidst har brugt skattevæsnet som en billig finansiering ved systematisk at underspille deres økonomiske formåen - og dem, som jeg har kendskab til brugte skattesystemet til at lave en gunstig ferieopsparing ved at forskudsregistrere en højere indkomst end de selv regnede med.

Næh, min betænkelighed går mere på, at man først laver et system så overmåde kompliceret, at ingen almindelige mennesker har en jordisk chance for at gennemskue det, og så bagefter kræver penge op af alle som gætter forkert - både dem, som gætter for meget, og dem som gætter for lidt. Det lugter temmeligt meget af dummebøder.

Fornemmelsen af, at man i virkeligheden slet ikke ser noget problem i tingenes tilstand, men snarere er ude efter endnu en finansieringskilde, som ikke er omfattet er det selverklærede skattestop, bliver forstærket, når man graver lidt mere i de bagvedliggende tal: Der har altid været flere skatteydere, som har overskydende skat til gode, end der er skatteydere med udestående restskat, og tilsammen har de altid haft en større samlet overskydende skat end den tilsvarende samlede restskat. Skatteyderne har derfor altid været med til at nettofinansiere staten.

Lidt fakta fra Danmarks statistik:
I 2008 var der ca. 3 mio. skatteydere, som samlet set skulle have 25 mia. kroner tilbage for overskydende skat. Tilsvarende var der ca. 1,4 mio. skatteydere, som skulle efterbetale en restskat på i alt 9 mia. kroner. Der var ca. 0,5 mio. skatteydere, som hverken havde overskydende skat eller restskat.

Antallet er skatteydere har ligget nogenlunde stabilt i hele perioden, og specielt over de sidste 10 år (i 2001 hhv. 2004 var der dog en forskydning på ca. 0,5 mio skatteydere fra overskydende skat til restskat - de to år ses også som knæk i ovenstående diagram)